Borstplaat:

Ingrediënten:

150 g suiker

3 lepels melk of water

enkele druppels essence

extra:

borstplaatvormen (hartvorm gezien bij Blokker en Marskramer)

Bereiding:

De suiker zeven. De suiker met de melk of het water onder nu en dan roeren laten oplossen en langzaam aan de kook brengen. 1 Minuut zachtjes laten koken en van het vuur af de essence er vlug doorheen roeren.

De massa onmiddellijk en snel uitgieten in een natgemaakte of beboterde borstplaatvorm, die stevig op beboterd vetvrij papier gedrukt wordt.

Zodra op de borstplaat witte vlekjes komen, de vorm rechtop zetten en het papier eraf trekken. De borstplaat laten afkoelen en voorzichtig uit de vorm halen.

Tip: i.p.v. water of melk sterke koffie toevoegen.

——————————————————————————-

Chocoladeborstplaat:

Ingrediënten:

150 gr suiker

5 gr cacao

3 à 4 lepels water

extra:

borstplaatvormen

Bereiding:

De suiker en de cacao goed vermengen, het water toevoegen en de massa langzaam verwarmen en onder nu en dan roeren helemaal laten oplossen,

daarna aan de kook brengen. De oplossing laten inkoken.

De dikte beoordelen door telkens het pannetje van het vuur te nemen, de lepel erdoor te halen en te letten op de 3 laatste druppels die van de lepel lopen.

Zodra deze korte draadjes met een bolletje trekken, de massa snel roerend laten afkoelen tot ze begint te krassen. De massa uitgieten in natgemaakte of beboterde borstplaatvormen die stevig op beboterd vetvrij (bak)papier gedrukt worden. Zodra op de borstplaat witte vlekjes komen, de vormen rechtop zetten en het papier eraf trekken. De borstplaat laten afkoelen en voorzichtig uit de vorm halen.

Tip: noten toevoegen

————————————————————————————————————

Luxe (chocolade)borstplaat

Ingrediënten:

500 gram suiker

3/4 dl koffiemelk

3/4 dl melk

40 gram boter

borstplaatvormen

Bereiding:

Meng de suiker met de cacao, voeg melk en koffiemelk toe en roer de massa goed door elkaar. Zet de pan op niet te groot vuur en kook de massa totdat de temperatuur 117 graden C. is. Voeg nu de boter toe en roer van het vuur af tot de lepel krast over de bodem van de pan. Giet de borstplaat dan snel in natgemaakte vormen.

Tip 1: voeg i.p.v. koffiemelk slagroom toe voor roomborstplaat

Tip 2: voeg 10 gram cacoa toe voor chocoladeborstplaat

——————————————————————————————————–.

Marsepijn:

Ingrediënten:

150 gr blanke amandelen

150 gr poedersuiker

1,5 el rozenwater

Voorbereiding:

De gepelde amandelen drogen en meerdere keren malen door een amandel- of vleesmolen. De poedersuiker zeven en amandelen, poedersuiker en rozenwater tot een soepel deeg kneden. De marsepein minimaal 1 dag in de koelkast bewaren in een stukje plasticfolie of een luchtdicht doosje.

Bereiding:

Aardappelballetjes: maak er bolletjes van, wentel ze door een mengsel van cacao en poedersuiker en druk er met een cocktailprikker wat gaatjes in.

Witte Muizen: maak een peervormig modelletjes, dropveter als staart, hagelslag als oogjes, muesli als oortjes. Vul eens dadels met marsepein.

————————————————————————————————–

Schuimpjes:

Ingredienten:

3 eiwitten

375 gr poedersuiker

Bereidingswijze:

De oven de op laagste stand voor verwarmen. De mixer en een grote schaal ontvetten met azijn en keukenpapier. De eiwitten stijfkloppen in de schoon- gemaakte kom. Als de eiwitten stijf zijn, 2 eetlepels poedersuiker in de kom zeven. Daarna nog een minuut mixen. De rest van de poedersuiker door het mengsel scheppen. Op een ingevette bakplaat kleine hoopjes van het schuim scheppen. De schuimjes in 2 uur in de voorverwarmde oven op de laagste stand bakken. Na het bakken de schuimpjes laten afkoelen op een taartrooster.