Nog ‘n paar van mijn ’restanten recepten':
ARRETJES CAKE
(cake zonder oven; zijn wel meer recepten van denk ik?)
Benodigdheden:
- 125 gr.boter
- 125 gr.suiker
- 1 eetlepel chocoladepoeder
- 1 handvol zachte rozijnen
- 1 ei
- 175 gr. droge biscuitjes
- 50 gr. speculaas
Bereiden:
U smelt zachtjes de boter (niet bruin laten worden) in een niet te ondiep pannetje.
U voegt de suiker er bij met de rest van de ingredienten. Zachtjes warm laten worden is het geheim! Dan van het vuur halen. Nu voegt U de in kleine stukjes gebroken koekjes toe. (Dit kunnen allerlei restanten koekjes zijn.) U roert het ontstane “papje” goed door de koekjes.
Het mengsel in een hoge vorm doen (bv tupperware: daar kun je de cake later gemakkelijk uit halen) heel goed aandrukken, en dan 2 uren in de koelkast. De cake eet je als hij goed hard is geworden.
GROENE BLOEMKOOL-CREME SOEP
Benodigdheden::
- een staafmixer (of een blender of een keukenmachine met een mengbeker)
- 250 gram bloemkool (vers of uit de diepvries)
- 125 gram snijbietblad zonder stelen
(Er is - afhankelijk van de dikte van de stelen circa 250 - 350 gram snijbietblad
met steel nodig voor 125 gram snijbietblad zonder stelen. Er kan in plaats van
snijbietblad ook spinazie gebruikt worden (Tip: Neem als er keuze is snijbiet, dat
is gezonder omdat snijbiet minder nitraat bevat).
- 3 stelen bleekselderij (samen circa 75 gram)
- 1/2 of een kleine ui (circa 50 gram)
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel (olijf) olie of boter
- 1/2 liter kippenbouillon (of water met bouillonblokjes)
- 1/8 liter room (of koffieroom of melk voor een ‘magere’ versie)
- 1/4 theelepel cayennepeper (of peper)
- zout
Tip:
Gebruik overgebleven bloemkool voor deze soep (bijvoorbeeld een stuk van een te groot gebleken bloemkool of een restant stronk waarvan de roosjes voor een ander doel gebruikt zijn).
Ook een restje gare bloemkool (van de vorige dag) kan gebuikt worden, kook dat even kort mee vlak voordat de soep gepureerd wordt.
Bereiden:
Was de bloemkool en snijd de bloemkool in stukken (de maat is niet belangrijk, ongeveer zo groot als dobbelstenen).
Ontdoe het snijbietblad van de stelen. Was het blad in ruim water en laat het tot gebruik in het water staan (dan zakt eventueel nog achtergebleven zand naar beneden).
Controleer de bleekselderij op draden, verwijder die zonodig (gebruik een mesje, ze zitten op de ribbels van de stelen als ze er zijn) en snijd de bleekselderij in stukjes.
Pel de ui en de knoflook. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
Neem een pan - waar de soep straks in past - en verwarm de olie of boter er in.
Voeg de ui, knoflook en bleekselderij toe en fruit het mengsel al omscheppend tot de ui glazig is.
Giet de bouillon in de pan en doe de bloemkool en het snijbietblad erbij. Haal het snijbietblad - rustig - uit het water en knijp er zoveel mogelijk vocht uit.
Breng de inhoud van de pan aan de kook en laat alles circa 10 minuten koken met een deksel op de pan.
Controleer of de bloemkool zacht is en pureer de soep als dat het geval is. (Tip: De soep moet na het pureren egaal zijn, zeef de soep als het niet zo is.)
Voeg de room (of koffieroom of melk) toe en maak de soep weer warm. Let op: Laat de soep niet meer koken om schiften te voorkomen.
Breng de soep op smaak met cayennepeper (of peper) en zout.