Iedereen heeft zo z'n eigen recept.Het recept wat ik gebruik is van m'n Oma en als volgt.
1 varkenspoot of varkensknie.
1 pond speklapjes
1 kilo vleeskrabben
1 rookworst
1 knolselderij
1 pond winterpeen
1 pond prei
1 bosje selderijblad
1 1/2 kilo spliterwten( dan heb je geen velletjes van de erwten)
2 uien
bouillonblokjes naar smaak
10 liter pan
* Zet de varkenspoot en krabbetjes in water met zout voor ongeveer 2 uurtjes dan trekt het bloed eruit en heb je dit niet in je soep.
* Zet de pan gevuld met bouillonblokjes en het vlees op en laat het zo'n 2 tot 3 uur trekken de bouillon.
* Haal het vlees met de schuimspaan uit de bouillon en schuim gelijk de bouillon af.
* Doe de schoongemaakte en fijn gesneden ui, prei , winterpeen en geschilde en in blokjes gesneden knolselderij en het gewassen en fijn gesneden selderijblad er in.
*Roer dit alles goed door en doe de spliterwten erbij , roer goed door en breng dit alles aan de kook.
* Als het kookt zacht zetten , maar zorg dat het blijft koken op een laag vuurtje.
* Haal het vlees van de krabbetjes af, snij de speklapjes fijn en haal het evt aanwezige vlees van de varkenspoot af en snij de rookwordt klein, doe dit alles bij de soep, roer even door en zorg dat het zachtjes blijft koken.
* Af en toe even door roeren en na een poosje ( ca. 1uurtje tot 11/2 uur) zijn de erwten gaar.Staat als het goed is ook op de verpakking.
* Als je de soep buiten kan zetten om af te koelen , leg het deksel dan een beetje scheef op de pan , zodat de warmte kan ontsnappen uit de pan .
* De erwtensoep is de volgende dag altijd nog lekkerder en dikker door het staan.
Mocht de soep te dik zijn , schep erdan uit wat je nodig hebt en doe er wat water bij en warm het geheel al roerende door, let op erwtensoep heeft de neiging om aan te koeken in je pan, daarom of goed roeren of op een laag vuurtje doorwarmen.
En erwtensoep kan je prima invriezen .