Tja, het is inderdaad meel met water maar je kunt het ook koken met b.v. zeewier erbij.
Je moet natuurlijk groentebuillonblokjes gebruiken maar daar ging ik al vanuit omdat we hier geen andere gebruiken.
Het is net zo goed een vleesvervanger als b.v. tofoe maar je moet het natuurlijk niet vaker dan 1 à 2 keer per week eten.
Ik vind toch al dat je met vleesvervangers veel moet afwisselen omdat je anders misschien niet alle voedingsstoffen binnen krijgt die nodig zijn.
Verder doe ik vaak op het laatst van het bakken er wat champignons,zonnebloempitten, sesamzaad o.i.d aan toevoegen.
Je moet zorgen dat een vegetarier op een andere manier bepaalde stoffen binnen krijgt.
Dit vond ik nog bij wikipedia:
Samenstelling
Seitan wordt gemaakt van tarwegluten, de elastische eiwitsubstantie uit tarwemeel. Het maken van seitan is een eenvoudig natuurlijk procedé dat in het Verre- en Midden Oosten al eeuwenlang wordt toegepast. Van tarwemeel wordt een soepel brooddeeg gemaakt. Dit wordt gekneed totdat de gluten vrijkomen uit de tarwe. Vervolgens worden zetmeel en zemelen in koud water uit het deeg gewassen. De tarwegluten die overblijven worden gekookt in een bouillon van tamari sojasaus, kombu (zeewier) en gember. Afhankelijk van het merk wordt er nog laurier, kerrie en paprikapoeder aan toegevoegd. Dit geeft seitan zijn hartige smaak. Bovendien wordt hierdoor de verteerbaarheid beter. De smaak en consistentie van seitan hangen af van de soort tarwe, de versheid en hoe fijn het is gemalen.
Er komen geen chemische oplosmiddelen en ingewikkelde apparatuur aan te pas.
Seitan wordt ook wel tarwevlees genoemd. Het heeft een vleesachtige structuur, smaakt kruidig, en is ideaal als vleesvervanger voor vegetariërs en veganisten (al is het geen bron van vitamine B12).
De toevoeging van kombu zeewier aan de bouillon zorgt voor een verhoogd gehalte aan organische verbindingen en spoorelementen. Door de combinatie van seitan met tamari (sojasaus) wordt de opname van de plantaardige eiwitten in het lichaam sterk verhoogd. Het nuttig opneembare percentage eiwitten is 67%. Seitan bevat geen cholesterol, verzadigde vetzuren en purine (urinezuur) en is bovendien licht verteerbaar. Daarbij is het cholesterolvrij en toch voedzaam, met 22% plantaardige eiwitten. Het is een energierijke vleesvervanger. Seitan is licht verteerbaar en snel te bereiden.
Gebruik
Je kunt kleine stukjes in de soep doen of serveren bij rijst, macaroni of spaghetti. Het kan ook gebraden en gebakken worden als vlees. Het is alleen sneller klaar, 5 tot 10 minuten in de koekenpan zijn voldoende voor een korstje. Seitan leent zich ook voor grillen aan satéstokjes.
Voedingswaarde
Gezien de voedingswaarde is seitan één van de goedkoopste eiwitbronnen in het dagelijks menu:
Voedingswaarde per 100 gram:
Energie Eiwitten Vetten
Seitan 120 kcal 24,8 gram 0,2 gram
Seitan, bereid 134 kcal 24,1 gram 0,2 gram
Tempeh 120 kcal 11,7 gram 6,6 gram
Tofu 115 kcal 11,6 gram 7,0 gram
Rundvlees, biefstuk, mager, Belgisch wit-blauw 98 kcal 22,8 gram 0,8 gram
Forel 98 kcal 18,4 gram 2,7 gram
Haring 216 kcal 18,0 gram 16,0 gram
Kabeljauw 72 kcal 16,6 gram 0,6 gram
Tonijn 114 kcal 27,4 gram 0,5 gram
Zalm 222 kcal 18,4 gram 16,5 gram
Gouda, Hollandse 396 kcal 25,6 gram 32,7 gram
Smeerkaas, halfvette 256 kcal 15,8 gram 20,5 gram
Voltarwemeel 306 kcal 10,0 gram 2,0 gram